Mennyire befolyásolja a jövedelem a hitelfelvételt?

A hitelfelvétel előtt az igénylőben sok gondolat felmerülhet a különböző lehetőségeket illetően. A bizonytalanságot okozó kérdések között szerepel például az is, hogy kell-e rendszeres jövedelemmel rendelkezni ahhoz, hogy a személyi kölcsön felvehető legyen, és ha igen, a jövedelme alapján mekkora az a hitelösszeg, amit megkaphat?

A hitelkérelmező pénzügyi helyzete sokat számít

A hitelbírálatkor a bankok mindig több szempontot mérlegelnek, ami főleg abban az esetben is, ha történetesen egy szabad felhasználású kölcsönről kell dönteniük. A legelsők között szerepel a kérelmező pénzügyi helyzete, amiben döntő szerepe van a jövedelemnek.

A másik fő szempont az, hogy az illető jó adós-e, milyen hitelmúlttal rendelkezik?

A logika azt diktálja, hogy ha valaki rendszeres, legállis és bejelentett jövedelemhez jut – lehetőleg minél magasabb összegben – akkor jó esély van rá, hogy a későbbiekben nem fog gondot okozni számára a hitel havi törlesztőrészletének fizetése. Ezért azt is nézik a hitelbírálat során, hogy mióta dolgozik valaki egy adott cégnél. Pusztán az, hogy fizetése van, nem biztos, hogy elégséges.

Személyi kölcsön felvétele minimálbér esetén

A személyi kölcsön igénylésekor a minimálbér vagy az azt megközelítő összegű jövedelem még nem feltétlenül jelent kizáró okot. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a bank több biztosítékot kér, vagy valamilyen más megoldást ajánl annak érdekében, hogy bebiztosítsa magát, de ritkán nyomja rá a bélyegét a végleges elutasításra. a mnimálbéres hitele kockázatosabb, mint azé, akinek magas és fix fizetése van.

Hitel rendszeres jövedelem nélkül

A probléma azzal van, ha valaki semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, vagy úgy tűnik, hogy annak rendszeressége nem lenne biztosított a futamidő végéig. Az alkalmi jellegű bevételek esetén minden próbálkozás hiábavaló, a bankok ugyanis zárt ajtóval fogadják azokat a hitelkérelmezőket, akik nem tudnak felmutatni munkáltatói igazolást. Ha épp semmilyen igazolható jövedelme nincs, akkor lehet hitel fedezete  akár forgalomképes értékpapír is, ám ez speciális eset. Ez nem személyi hitel, hanem lombardhitel, melynek fedezte zálogba adott nagyobb értékű részvény vagy bankbetét.

Személyi hitel vállalkozóknak

A vállalkozók, különösen az egyéni vállalkozók nehezebb helyeztben vannak, mivel az igazolást az adóhivataltól kell megkérniük és legalább egy teljes és lezárt sikeres üzleti évet kell felmutatniuk. Vállalkozóként nehezebb személyi hitelhez jutni, ám nem lehetetlen. Nézze meg hitelkalkulátorunkat, mekkora törlesztőrészlettel és futamidővel kell számolnia.

No Comments

Post a Comment