Mobiltelefon kultúra

Etikettnek is mondhatnám. Mobiltelefon etikett. Sajnos nagyon nagy erő lett a technika, rendkívüli módon beette magát az emberek hétköznapjaiba. Már van egy generáció, akiknek szinte egyenértékű a mobiltelefon készülék a ruhával, vagy a pénzzel. Mindent ezen keresztül intézünk, és nélküle már csaknem létezni sem tudunk. Ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Ha ez nem megy át függőségbe akkor nincs vele gond.

De még így is előfordul sokszor, hogy sokan nem képesek megfelelő, embertisztelő módon használni a kütyüjüket.

Hogy mit értek „embertisztelő” alatt?

Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy emberek vagyunk és embertársaink között élünk, és némelyikkel személyes kapcsolatban vagyunk. Nem szabad megengednünk, hogy a technika ennek rombolója, vagy akadálya legyen. Ha tömegközlekedési eszközzel utazunk, meg kell tanulni odafigyelni a körülöttünk állókra, hogy segítsük egymást. Van akinek segítségre van szüksége, más valaki csupán egy mosolyra vágyik, van aki pedig pont neked segítene, ha nem a mobiltelefonodba bújnál éjjel-nappal. Ezért, igyekezzünk emberek maradni, nem pedig robotok!

Az technika másik nagy buktatója az lett, hogy a sok gépel szöveg, személytelen vagy épp személyre szóló írások nagy részét félre lehet értelmezni, az ékezetek nélkül való írást meg végképpen. Egy mondat hangsúlyát nem tudjuk leírni, és pont ebből lehetnek komoly félreértések, viták. Fontos, hogy amennyire csak tudunk, igyekezzünk maximálisan odafigyelni a közérthetőségre, és megfelelő fogalmazásmódokra!

No Comments

Post a Comment