Ezért tekinthető a Nokian a téligumik legnagyobb szakértőjének

A finnországi Nokian gumigyártó sokak emlékezetébe azzal véste bele magát, hogy a cég volt az első olyan vállalat a világon, amelyik elsőként alkotott direkt téli közlekedésre alkalmas abroncsokat. Noha ez önmagában még nem indokolná, hogy a világ legnagyobb téligumi szakértője legyen, de a gumiwebshop.hu szerint az évtizedek óta tartó folyamatos innovációk, a rendszeres fejlesztések és a szakmához való elhivatott hozzáállás a vállalkozást képes volt a legnagyobbak közé emelni.

A Nokian, mint az első téligumi megalkotója

Nokian Hakkapeliitta. Ezzel a névvel alkotta meg a finn gyártó 1936-ban a világ első téligumiját, ami jövőre így már 80 éves évfordulóját ünnepli. Az első ilyen abroncsokat a cég elsődlegesen annak köszönhetően valósította meg, hogy a rendkívül cudar időjárásáról ismert Finnországban szükség volt egy olyan masszív abroncsra, ami hóban, jégen és még hideg aszfalton is képes volt megőrizni a lágyságát. Ebből az alapelvből kiindulva valósította meg első ilyen specifikus termékét a gyártó, akik az elkövetkezendő évtizedeket arra fordították, hogy a lehető legnagyobb erőforrásokkal továbbfejlesszék találmányukat, amire főként az 1950-es és 60-as években volt lehetőségük, amikor még a Monte Carlo rally legtöbb autója is általuk készített termékeken futott.

A Nokian az elmúlt több mint 80 évben elképesztő eredményeket ért el! A téligumik úttörőjeként több mint 44 szegecselt és szegecs nélküli, főként személyautókhoz és nehézgépekhez készült terméket készítettek el, miközben számos innováció mellett több mint 100 szabadalom is köthető a nevükhöz, az egyes magazinok tesztjein elért eredményekről nem is beszélve. Mindeközben a Nokian alapelve folyamatosan változatlan maradt: olyan abroncsok alkotása, amelyek nem csak megbízhatók és tartósak, hanem a teljesítmény mellett a leghidegebb időkben is a legmagasabb biztonságot garantálják.

Három dolog a Nokianról, amit még biztosan nem tudtál

 

  1. A Nokian a termékek fejlesztése során folyamatosan törekszik arra is, hogy saját korlátait feszegesse, hiszen csak így lehet továbbfejleszteni az egyes termékeket. Ennek köszönhetően a finn gyártó több rekordot is döntött a múltban, a legelragadóbbat pedig éppen legutóbb, 3013 márciusában sikerült felállítaniuk. Ekkor Janne Laitinen tesztpilótának sikerült a Bothnia öböl befagyott jegén egy új, még csak prototípusként létező Nokian téligumi által 335 kilométer per órás sebességgel száguldania, ami a korábbi teljesítmények alapján elképesztő teljesítmény volt.
  1. A Nokian sikeréhez nagyban hozzásegít az is, hogy a vállalat a legnagyobb autógyártókkal működik együtt, akik folyamatosan igénylik, és hajtják előre a gyártót azért, hogy egyre újabb és jobb termékekkel álljon elő. Jelenleg több mint 20 jól ismert autómárka döntött a Nokian téligumik mellett, így nem csak első szerelésű abroncsokként, hanem a téli tesztprogramokon is kötelező kellékként használják ezeket a gyártó termékeit.
  1. Kevesen tudják, de a Nokian sikerének legnagyobb titka a kényszerben rejlik, hiszen a gyártó rá volt kényszerítve korábban arra, hogy megoldást találjon a híresen kemény időjárásáról ismert Finnország biztonságos közlekedésére. Mivel a gyártó maga is finn, ezért olyan tesztpályákat tudtak kialakítani, ahol teljesen valóságos szimulációt képesek elérni, vagyis náluk valószerűbb helyzeteket csak nagyon kevés gumiabroncs gyártására szakosodott vállalat képes felmutatni a téligumis szegmensből.

 

 

No Comments

Post a Comment