Szent Hedvig királynőre emlékeznek a diósgyőri várban

Szent Hedvig királynőre, Nagy Lajos király lányának legendás életére emlékeznek  szombaton este hét órától a felújított diósgyőri várban, ahol számos program várja a látogatókat.

Nagy Lajos magyar és lengyel király legkisebb lányának, Szent Hedvignek emléknapját a katolikusok július 18-án tartják. Ennek apropóján ezen a napon Nagy Lajos egykori várában, a diósgyőriben búcsúi szentmisével emlékeznek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szent életű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a vár Lovagterme, ezt követően pedig a Szent Hedvig tiszteletére fölszentelt várkápolna is látogatható lesz.
Szent Hedvig királynő személye az éjszakai programsorozatban is kiemelt szerepet kap. A termekben megelevenednek a királynő rendkívüli életének eseményei, mialatt az udvaron lovagi párviadal, zenés bemutatók, táncház idézi meg a középkor hangulatát, a várárokban pedig “tűzlovasok” látványos bemutatóval várják az érdeklődőket.
Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.
Július 18-án számos programot tartanak Miskolcon. Tematikus idegenvezetés lesz Lillafüreden, a lillafüredi kisvasút vonalán pedig éjszakai, csillagnéző vonat indul útjára, az utasokkal csillagászok ismertetik az égbolt rejtelmeit.

 

No Comments

Post a Comment