Amerikai vizsgálat a minnesotai fogorvos által Zimbabwében megölt oroszlán ügyében

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a minnesotai fogorvos a népszerű zimbabwei oroszlánt összeesküvés részeként ölte-e meg, amelynek résztvevői megpróbálják kijátszani a vadállatok illegális kereskedelmére vonatkozó amerikai törvényt – közölték csütörtökön amerikai sajtóorgánumok.

A hatóság azt vizsgálja, hogy megsértették-e az illegálisan megölt állatok kereskedelmét tiltó úgynevezett Lacey-törvényt és Walter Palmer fogorvos részese volt-e egy erre irányuló összeesküvésnek.
Az amerikai vadvédelmi szolgálat mindeddig nem tudott kapcsolatba lépni Palmerrel, aki azt állította, hogy tudomása szerint a törvény előírásainak megfelelően vadászott a dél-afrikai országban, és csak a vad elejtése után jött rá arra, hogy egy híres oroszlánt ölt meg, amely egy oxfordi tudományos kutatásnak is részese volt.
Edward Grace, a hatóság bűnüldöző részlegének helyettes vezetője felszólította a vadászt, hogy haladéktalanul jelentkezzen. Dan Ashe, a vadvédelmi szolgálat igazgatója a Twitteren tragikusnak nevezte az oroszlán megölését és leszögezte, hogy vizsgálatában az általa vezetett hatóság “oda megy majd, ahová a tények vezetik”.
A CNN olyan bírósági dokumentumokra akadt, amelyek szerint egy Walter Palmer nevű minnesotai férfi néhány évvel ezelőtt Wisconsin államban törvénysértő módon ölt meg egy feketemedvét. Az illető – akinek a zimbabwei oroszlánvadásszal való azonossága nem bizonyított – elismerte, hogy hazudott a vadvédelmi hatóságnak. A férfit feltételesen egyévi szabadságvesztésre, valamit háromezer dolláros bírságra ítélték.
A híres oroszlán, Cecil lelövése nemzetközi felháborodást váltott ki. Walter Palmer Minnesota külvárosában található rendelőjénél szerdán több száz tüntető követelte a fogorvos kiadását Zimbabwének. (Palmert egyébként eddig sem Zimbabwében, sem az Egyesült Államokban nem gyanúsították meg, de két helyi segítőjét már elfogták, ám óvadék fejében szabadlábra helyezték az afrikai országban.)
A fogorvosi rendelő ajtajára egyebek között egy “rohadj meg a pokolban” feliratú posztert ragasztottak. Mark Dayton minnesotai kormányzó undorítónak és visszataszítónak nevezte az oroszlán elejtésének körülményeit.
A CNN tudósítása szerint Walker otthonában csütörtökön senki sem nyitott ajtót és a fogorvos rendelőjének honlapját is levették a netről. A vadász a közösségi oldalakon szerveződő csoportoktól súlyos bírálatokat és fenyegetéseket kapott.
A zimbabwei hatóságok és a természetvédők szerint az oroszlánt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét július elején egy éjszaka egy gépkocsi által húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Palmer megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később, puskával végzett, miután sikerült újra ráakadnia. A jeladós nyakörvet, amelyet az oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták megsemmisíteni, ám mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták.

No Comments

Post a Comment